Noty Degustacyjne:
Kolor: Złoty
Zapach: Jest kombinacją polnej słodyczy, około
rzecznych kwiatów i ziół oraz miodu i wanilii.
Smak: Wyraźnie słodowy z nutką dębowej słodyczy i
dymem drzewa sandałowego.
Finisz: Długi, z wyraźną słodową nutą i lekkim
dymem.
Opis:
Założycielem destylarni był John Smith jeden z
najbardziej doświadczonych ludzi w branży swoich czasów. Swoje doświadczenie i
wiedzę rozwijał w sześciu destylarniach, wśród których należy wymienić takie
tuzy jak Macallan, Glenlivet czy Glenfarclas. To co charakteryzuje whisky
cragganmore to bardzo zawiły i skomplikowany sposób produkcji. Całość
rozpoczyna się od lekko torfowego słody z którego powstaje długo fermentowana
brzeczka. Pierwsza destylacja odbywa się w dużych alembikach co sugerowało by
lekki charakter alkoholu jednak spiralna wężownica służąca do ochładzania
gorących oparów zmniejsza kontakt z miedzią tworząc cięższe i intensywniejsze
aromaty. Całość jest prawdziwym kunsztem geniusza jakim był pierwszy właściciel
gorzelni.