szt.
Noty
Degustacyjne:
Kolor:
Bezbarwny.
Zapach:
Łagodny, bez ostrych nut, lekki i delikatny. Ciepłego pszenicznego miękiszu z
nutkami zbóż, siana, suszonych traw, słonawej marynaty, słodkawo-miodowa nutka w
tle.
Smak:
Łagodny, prosty, czysty, kompleksowy, płynny i kulinarny. Słonawo-ziołowe
niuanse, z dominanta kołacza i białego pieczywa. Smak przyciąga aksamitnością,
kwiatowo – owocowymi tonami oraz grą na języku – elegancka goryczka zmaga się z
tonacją przypraw, następnie goryczka płynnie ustępuje, a w ślad za nią pojawia
się wyrazisty długotrwały ton zbożowy.
Finisz: Lekki
i łagodny posmak z nutkami zbóż, wilgotnego ziarna pszenicznego i białego
pieczywa.
Opis:
Klasyczny
Polugar pszeniczny wytwarzany jest drogą potrójnej destylacji zacieru ze
słodowanego i niesłodowanego ziarna pszenicy w miedzianym alembiku. Po trzeciej
destylacji stosuje się pracochłonne i kosztowne oczyszczanie przy użyciu
świeżego kurzego białka, niezwykle popularne w bogatych rosyjskich dworach
szlacheckich w XVIII wieku oraz długotrwałe oczyszczanie destylatu węglem
brzozowym.