szt.
Unikatowy, pierwszy na świecie gin infuzowany wanilią Bourbon, docenianą przez najlepszych barmanów i szefów kuchni. Ta wyjątkowa wanilia pochodzi z wyspy Madagaskar na Oceanie Indyjskim i jest drugą najdroższą przyprawą na ziemi zwaną również jako „czarne złoto”.
Nazwa pochodzi od Edmonda Albiusa, niestrudzonego
i odważnego człowieka, który był pionierem ręcznej metody zapylania orchidei
waniliowych, dzięki której wyspa Reunion należąca do Madagaskaru, stała się
największym producentem wanilii na świecie. Gin powstaje w wyniku procesu
destylacji z udziałem 6 wyjątkowych składników botanicznych: jałowca z
Macedonii, korzenia arcydzięgla z Grenlandii, imbiru z Nigerii, kardamonu z
Guatemali i cynamonu z Chin. Destylat przez kilka tygodni jest infuzowany
wanilią Bourbon, co daje w efekcie wyjątkowy profil smakowy Sir Edmond
Gin.
Nos: gładka, kremowa wanilia z pikantnymi nutami imbiru,
cynamonu i kardamonu.
Podniebienie: Pełne, z aksamitną teksturą.
Początkowe nuty wanilii i kardamonu, przechodzą w ziemiste, wyraźne tony
jałowca i imbiru.
Finisz: Długi i wytrawny, z odpowiednią ilością
słodyczy.
W ciągu ostatnich kilku lat Sir Edmond Gin otrzymał
kilka medali od sędziów najbardziej prestiżowych konkursów ginów na
świecie.